کویر ، کلوت ، حفره یا نمکزار منطقهای است که به دلیل موقعیت جغرافیایی (معمولاً ختم رودخانهها در آن) و حرارت شدید آفتاب به نمکزار بدل شده باشد. برخی کویرها قبلاً دریاچه یا دریاهایی بودهاند که در اثر تبخیر آب از آنها به نمکزار بدل شدهاند.
با وجود اینکه در بین عامه مردم رایج است که اصطلاح «کویر» و «بیابان» را بهجای یکدیگر بهکار میبرند ولی بین این دو اصطلاح تفاوت اساسی وجود دارد. بیابان به بخشی از مناطق خشک گفته میشود که بارندگی سالانه آن کمتر از ۵۰ میلیمتر است و ممکن است چند سال در آن باران نبارد و با کمآبی و تبخیر شدید مواجه است و پوشش گیاهی آن بسیار ضعیف است. اما کویر به زمینهای رسی پفکرده، با شوری و نمک بسیار شدید گفته میشود که گیاهان نمیتوانند در آن رشد نمایند. در بعضی از کویرها که شوری خاک کمتر است، ممکن است گیاهانی مانند گز که دربرابر املاح نمکی مقاوم است، در آن رشد نماید؛ بنابراین کویر معمولاً زمینهایی با شوری بالا و بدون گیاه است که به آن «نمکزار» نیز گفته میشود.[۲]
۰۹۱۳۳۶۲۷۲۲۵رزروهتل ، سوعیت ، اقامتگاه ، اجاره خانه و بومگردی_کویر ۰۹۱۳۳۶۲۷۲۲۵رزرو
به تلاش برای تثبیت شنهای روان و تثبیت خاکهای سطحی در کویر، مقابله با فرسایش خاک در مناطق خشک و بیآب از راهِ کاشت گیاهان مقاوم به کمآبی، مدیریت مصرف آب، پاشش مواد تثبیتکننده و.. کویرزدایی گفته میشود.[نیازمند منبع] ۱۷ ژوئن، روز جهانی پیکار با بیابانزایی در جهان است. مرکز اطلاعات سازمان ملل متحد اعلام کردهاست: «گسترش کویرها و خشکسالی، سالانه ۴۲ میلیارد دلار از ارزش تولیدات کشاورزی کاسته و باعث عدم امنیت غذایی، قحطی و فقر میشود.»
کاشت درخت مقاوم گز در بیابان که بیشتر به منظور کویر زدایی صورت میگیرد
بیابان (بی + آب + آن:مکان بدون آب) یا صحرا (به عربی: صحراء) یک زمینچهر است که به نوعی از منطقه خشک و کمباران در جغرافیای کره زمین گفته میشود و به خاطر بارندگی سالیانهٔ کم دارای پوشش گیاهی کمی است
منظرهای معمول در بیابان: خاکهای رسی آبکشیده پس از قرار گرفتن در معرض تابش شدید خورشید بیابان چنین منظرهای را ایجاد میکنند.
از مهمترین مشخصات مناطق بیابانی بارش کمباران ، کم بودن پوشش گیاهی و اختلاف زیاد دمای روزانه است. در واقع بیابان به جاهایی گفته میشود که با رطوبت کم هوا، موجودات زنده و اختلاف شدید دمای شب و روز مشخص میشوند. در فارسی به بیابان بسیار خشک و خالی بیابان برهوت گفته میشود.
پراکندگی بیابان:
برای بیابان تعاریف متعددی بیان شدهاست. در همه این تعاریف به دو ویژگی اغلب بیابانها یعنی کمبود بارش و تبخیر زیاد تأکید میشود. خوشبختانه کارهای زیادی در زمینه بیابانزدایی انجام شدهاست. در زمین چند نوار عمده بیابانی وجود دارد که مهمترین آنها در نیمکره شمالی از مجاورت اقیانوس اطلس تا حدود چین است که شامل صحرای بزرگ آفریقا، بیابان عربستان، بیابانهای ایران، ترکستان، گبی و تار است.
با وجود اینکه در بین عامه مردم رایج است که اصطلاح «کویر» و «بیابان» را بهجای یکدیگر بهکار میبرند ولی بین این دو اصطلاح تفاوت اساسی وجود دارد. بیابان به بخشی از مناطق خشک گفته میشود که بارندگی سالانه آن کمتر از ۵۰ میلیمتر است و ممکن است چند سال در آن باران نبارد و با کمآبی و تبخیر شدید مواجه است و پوشش گیاهی آن بسیار ضعیف است. اما کویر به زمینهای رسی پفکردهای گفته میشود که غلظت نمک در خاک (یا به اصطلاح شوری خاک) منطقه آنقدر زیاد است که هیچ گیاهی نمیتواند در خاک آن منطقه رشد کند. . در بعضی از کویرها که شوری خاک کمتر است، ممکن است گیاهانی مانند گز که دربرابر املاح نمکی مقاوم است، در آن رشد نماید؛ بنابراین کویر معمولاً زمینهایی با شوری بالای خاک و بدون گیاه است که به آن «نمکزار» نیز گفته میشود.
دیدگاه خود را بنویسید